Skip to main content

Στον Δήμο Χαλανδρίου ανέλυσαν τα απόβλητα καφέ κάδων κι έμαθαν πόσα θα μπορούσαν να αποφευχθούν

Ο δήμος Χαλανδρίου είναι ένας από τους βορειανατολικούς δήμους της Αττικής με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων και πόλος έλξης πολλών επισκεπτών λόγω της δημοφιλούς εμπορικής αγοράς και των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

Απόβλητα τροφίμων δημιουργούνται σε κάθε στάδιο της αλυσίδας τροφίμων, από το χωράφι στη βιομηχανική μεταποίηση, στο εμπόριο, στην κατανάλωση και τέλος στη διαχείριση των αποβλήτων. Το μεγαλύτερο ποσοστό (πάνω από 50%) προέρχεται από τα νοικοκυριά. Η προσέγγιση του δήμου Χαλανδρίου αναφορικά με τα τροφικά απόβλητα είναι μοναδική για το επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και για τα ελληνικά δεδομένα, για τους εξής λόγους:

  • Έχει συσταθεί Μονάδα Αποτροπής Απωλειών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων (Food Loss and Waste Prevention Unit,FLWPU) (Οκτώβριος 2022).
  • Επιδιώκεται η εμπεριστατωμένη γνώση των ποσοτήτων τροφίμων που απορρίπτονται με τη διεξαγωγή έρευνας στον δήμο με διαφορετικές μεθόδους (ερωτηματολόγια, ημερολόγια και αναλύσεις σύστασης) σε επίπεδο κατοικιών, καταστημάτων λιανικής πώλησης και σε επίπεδο επαγγελματικών κουζινών (κοινωνικές δομές, εστιατόρια), καθώς και με τη χρήση ερωτηματολογίων αιτιών δημιουργίας τροφικών αποβλήτων προς κάθε εταίρο της αλυσίδας (καταναλωτές, έμποροι, καταστήματα εστίασης).
  • Παράλληλα, γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλυση της σύστασης του καφέ κάδου που έχει απλωθεί στην πόλη για τη συλλογή των βιοαποβλήτων.
  • Γίνεται διερεύνηση των αιτιών απωλειών τροφών και διαμορφώνονται προτάσεις διορθωτικών κινήσεων.
  • Πραγματοποιείται ανταλλαγή τεχνογνωσίας με εταίρους τριών ερευνητικών προγραμμάτων. Συνολικά 64 εταίρους από 14 διαφορετικές χώρες.

Σε συνεργασία με το ΕΜΠ, η δημοτική αρχή έχει αναπτύξει μεθόδους αξιοποίησης των τροφικών αποβλήτων στη λογική της κυκλικής οικονομίας (παραγωγή βιοαερίου για κίνηση απορριμματοφόρων, παραγωγή κομπόστ, καθώς και εναλλακτικού καυσίμου για την τσιμεντοβιομηχανία).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συγκριτικά αποτελέσματα της ανάλυσης σύστασης τροφικών αποβλήτων από τον καφέ κάδο στον δήμο Χαλανδρίου. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει αναλύσεις των τροφικών αποβλήτων συνολικού βάρους 105 κιλών από τις περιοχές Τούφα και Κάτω Χαλάνδρι και πλέον έχουν στατιστική σημασία.

1 στα 4 τρόφιμα δεν θα έπρεπε να είχαν πεταχτεί

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της μονάδας και εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για θέματα ανακύκλωσης, καθηγητή του ΕΜΠ, Γεράσιμο Λυμπεράτο, το ποσοστό των αποτρέψιμων είναι 25% και αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, ενώ το 75% είναι μη αποτρέψιμα.

«Αυτό σημαίνει ότι από τα 105 κιλά αποβλήτων τα 26 περίπου θα μπορούσαν να μη έχουν γίνει απόβλητα, αλλά να καταναλωθούν. Αυτό συμβαίνει λόγω μη βέλτιστης διαχείρισης των τροφίμων - είτε έληξαν είτε χάλασαν λόγω κακής συντήρησης, είτε σερβιρίστηκαν αλλά δεν καταναλώθηκαν (υπόλοιπο πιάτου). Τα υπόλοιπα (μη αποτρέψιμα) είναι κυρίως απόβλητα που δημιουργήθηκαν κατά την προετοιμασία του φαγητού ή μη εδώδιμα μέρη από φρούτα και λαχανικά (φλούδες, κουκούτσια κλπ). Αυτό το ποσοστό συμφωνεί εξαιρετικά με αυτό που έχει προκύψει από τα ημερολόγια καταγραφής που έκαναν οι πολίτες μέχρι σήμερα, το οποίο είναι 24,8%»εξήγησε στη Greenagenda.gr ο κ. Λυμπεράτος.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το 6,2% είναι ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρι, αβγά, γαλακτοκομικά, τυρί κλπ) και το 93,8% είναι φυτικής, ενώ οι συσκευασίες (σακούλες) ήταν 2,7% του συνολικού βάρους.

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου για τους δημότες με συμβουλές για τη μείωση των τροφικών αποβλήτων.

«Η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων είναι η προτιμότερη μέθοδος διαχείρισης και βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας ιεράρχησης. Μετά την πρόληψη ακολουθεί η αξιοποίηση (επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ενεργειακή αξιοποίηση) και τελευταία είναι η ταφή», κατέληξε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο κ. Λυμπεράτος.

Νίκος Αβουκάτος
greenagenda.gr