Η Ελλάδα ουραγός στην ανακύκλωση

20 Μαΐου 2015

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το ελλειμματικό θεσμικό πλαίσιο και τους ανεπαρκείς ελέγχους έχουν οδηγήσει την χώρα μας στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη για την ανακύκλωσηΩστόσο η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όχι μόνο διότι η χώρα μας έχει δεσμευθεί να ανακυκλώνει τουλάχιστον το 50% των οικιακών απορριμμάτων έως το 2020. Κυρίως όμως διότι η μη-ανακύκλωση σημαίνει πεταμένα λεφτά για την εθνική οικονομία, επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat είναι απογοητευτικά και δείχνουν ότι το 80% των αστικών απορριμμάτων στη χώρα μας καταλήγει στους ΧΥΤΑ.

Από το σύνολο των παραγόμενων αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα, ανακυκλώθηκε μόλις το 16% και κομποστοποιήθηκε μόλις το 4%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. φτάνει το 43%.

Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η εικόνα σχετικά με την ανακύκλωση μπαταριών - συσσωρευτών οχημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους συνολικά 50.000 τόνους χρησιμοποιημένων μπαταριών που παράγονται ετησίως, μόνο οι 17.000 ανακυκλώνονται σωστά, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους «χάνεται» σε χωματερές, ρέματα, ακόμα και στη θάλασσα.

Διεθνείς έρευνες έδειξαν ότι συνολικά οι μπαταρίες αποτελούν μόνον το 0,2% του όγκου των απορριμμάτων, αλλά από αυτές προέρχεται το 20% των τοξικών ουσιών των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, αποτελούν την κύρια πηγή καδμίου που αποτελεί ένα άκρος τοξικό και επικίνδυνο μέταλλο.

Χαρακτηριστικά οι ουσίες που περιέχει μια μικρή μπαταρία είναι ικανές να ρυπάνουν 1 κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό.

Απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία ο αρμόδιος Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης περιμένει την αλλαγή ηγεσίας αλλά και μέτρα για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του. Οι σχετικοί έλεγχοι του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, έδειξε σωρεία δυσλειτουργιών.

Περιβαλλοντικοί φορείς περιμένουν να δοθεί μια νέα ώθηση στην ανακύκλωση προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ανταποκριθεί στους δεσμευτικούς στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να πάψει να βρίσκεται στον πάτο των περιβαλλοντικών επιδόσεων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 18-5-2015

Free Recycle

Φλέμινγκ 29 Α & Ομολογητών
143 42, Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής
Τηλ: 210 806 4402
Fax: 210 806 4401
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Σας ενημερώνουμε κάθε μήνα για θέματα ανακύκλωσης

E-mail

© Free Recycle

Powered by Advalue